“Hoewel rondleidingen door alle beperkende maatregelen nog niet mogelijk zijn zullen wel gidsen op zaterdag-en zondagmiddag op de begraafplaats aanwezig zijn. Weekblad Via Limburg van 26-5-21 vermeldde alleen zondag 30 mei maar zij zijn op beide dagen aanwezig.
Met inachtneming van de voorschriften kunnen zij u wel op gepaste afstand te woord staan en eventuele vragen beantwoorden”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), stichting Terebinth en de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) organiseren het Weekend van de Begraafplaats. Dit jaar wordt het Weekend voor de achtste maal georganiseerd op 28, 29 en 30 mei 2021.

Het gekozen thema dit jaar is “Vol Liefde”.

Een begraafplaats is bij uitstek een plek vol liefde. Herdenken, rouwen en verhalen delen gaat meestal gepaard met liefdevolle herinneringen. Wij lezen deze uitingen van liefde ook vaak terug op grafstenen en bij urnen. De nagedachtenis aan geliefden komt in velerlei vormen tot uiting.

De uit 1785 stammende stadsbegraafplaats ‘Nabij Kapel in ’t Zand’, zoals de officiële benaming luidt, door Roermondenaren liefdevol “d’n aaje kirkhoaf” genoemd, is ook zo’n plek “vol liefde”. Uit liefde voor de historie organiseert de Stichting Oude Kerkhof o.a. in deze periode normaliter gratis rondleidingen. Door alle beperkingen rondom covid-19 is dit echter helaas nog steeds niet mogelijk.

De begraafplaats blijft echter gewoon dagelijks toegankelijk. Van zonsopgang tot zonsondergang kunt u zelf een mooie wandeling maken. Ontdek De duidelijke zichtbare indeling in religieuze gedeelten, de begraafklassen, het relatief grote aantal grafkelders (53!), het vele smeed-en gietijzer, “het graf met de handjes’ als symbool voor eeuwige liefde, de talrijke andere monumentale graven en de bijzondere flora maken ‘den Aje Kirkhaof’ een aangename plek om te verblijven.

“Do it yourself” rondleiding

 

Om het gemis van een ervaren gids te compenseren, die “vol liefde” kan vertellen over de historie en de verhalen kan delen over alle bekende en onbekende Roermondenaren die hier begaven zijn, kunt u gebruik maken van de wandeling die beschikbaar is op onze website.

Op www.oudekerkhofroermond.nl kunt u onder het hoofdstuk Rondleiding helemaal onderaan een document downloaden en gebruiken als leidraad. Deze is natuurlijk niet helemaal compleet maar biedt een ruime hoeveelheid informatie over interessante graven.

Bezoekadres; Oude Kerkhof Roermond, weg langs het kerkhof 1a, 6045 AN Roermond

“Dood maar niet vergeten”

In het kader van het weekend van de begraafplaats bieden wij het boek “Dood maar niet vergeten” van auteur John Vaessen aan met een korting van 10%.

Dit luxe uitgevoerde boek is een 3e uitgebreide druk. Een uniek document met talloze grafbeschrijvingen, familiegeschiedenissen en prachtig gedocumenteerd met foto’s. In de week van 24 mei tot 1 juni 2021 bieden wij het boek aan voor € 24,75. In en om Roermond kunnen wij het boek thuisbezorgen zonder verzendkosten. Verder versturen kost € 6,75. De korting is niet geldig bij de boekhandel maar alleen via bestelling per mail. Om het boek te verkrijgen kunt u een mail sturen naar info@oudekerkhofroermond.nl met als onderwerp “bestelling boek”.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *