Voor het tv-programma “Vergeten helden” van omroep Max zijn er onlangs filmopnames gemaakte op de begraafplaats. In deze serie duikt presentator Jörgen Tjon achter de verhalen van verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog. In deze documentaire die rondom 4 en 5 mei 2023 uitgezonden wordt staat Dolf Wong Lun Hing centraal. Dolf Wong, van Chinees Surinaamse afkomst, vestigde zich in 1916 als huisarts in Roermond. Eerst aan de Willem II singel en later aan de Swalmerstraat. Hij huwde met Maria (zus) Franssen en zij kregen samen 9 kinderen waaronder de bekende beeldhouwer Dolf Wong en schilder René Wong. Gedurende de Tweede Wereldoorlog maakte hij zich, met gevaar voor eigen leven, verdienstelijk door neergeschoten Engelse piloten de grens over te vluchten naar Belgïe. Hij verleende vele hand-en spandiensten aan het verzet ondermeer door verklaringen op te stellen voor Roermondse mannen die zich aan de Arbeitseinsatz wilde onttrekken.

 

Dr Wong overleed in 1947 en werd begraven op het Oude Kerkhof. Op zijn graf ligt een dodenmasker dat gemaakt is na zijn overlijden door zijn twee zonen Dolf en René. Zijn echtgenote, Zus, overleed in 1985 en werd eveneens hier begraven.

Dodenmasker dr. Wong

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *