De jaarlijkse voettocht op 30 december naar de Luzenkamp in het Elmpter bos kon, ten gevolge van de coronarestricties, voor de tweede maal op rij niet doorgaan. Elk jaar liepen honderden Roermondenaren de tocht ter herdenking van de verschrikkelijke gebeurtenissen in de winter van 1944. In de Kerstnacht van 25 op 26 december zijn 13 onschuldige Roermondse burgers en een Poolse dwangarbeider na een kort schijnproces vermoord in de bossen in het grensgebied. Dit gebeurde als waarschuwing en afschrikking tegen onttrekking van de “Arbeidseinsatz”. Op 30 december werden 3000 Roermondenaren gedeporteerd naar Duitsland. Het Comité 30 december heeft in heel beperkte setting een korte herdenking georganiseerd. Namens de Gemeente Roermond was wethouder Marianne Smitsmans aanwezig en Burgemeester Karl Heinz Wassong was afgevaardigd namens de Gemeente  Niederkruchten. De nieuw aangetreden voorzitter Renée Sarton van het Comité Voettocht 30 december was tevens aanwezig. Er zijn door deze delegatie enkele kransen gelegd bij het zogeheten Mahnmal, opgericht in 1996 door de burgers van Niederkruchten.

Monument Elmpterwald

 

 

 

 

 

 

 

Bij het monument voor de vergeten kinderen van het Spik werd tevens stil gestaan bij de trieste gebeurtenissen van na de oorlog. In het najaar van 1945 kwamen hier 11 kinderen om het leven bij twee explosies. Deze kinderen speelden met achtergebleven landmijnen en troffen diverse gezinnen op een tragische manier. In 2015 werd ter nagedachtenis een monument opgericht. Sindsdien voert de voettocht op 30 december hierlangs en wordt er stilgestaan bij de droevige gebeurtenissen van oktober 1945.

Voor meer info zie  https://spikmaalbroek.nl

Ondanks de annulering van de jaarlijkse voettocht hebben diverse Roermondenaren de tocht op eigen initiatief gelopen.

Voor meer foto’s:

https://photos.app.goo.gl/fRVg6CzxXsybpCbe7

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *