Nadat vanwege alle covid-beperkingen de herdenkingen niet openbaar gehouden konden worden zal Rode Kruis-medewerker Theo Stroucken dit jaar weer publiekelijk herdacht worden op 4 mei om 18:00 uur op het Oude Kerkhof Roermond. Op initiatief van het Rode Kruis afdeling Roermond wordt er bij het graf van Theo Stroucken stilgestaan bij het tragisch overlijden van hem.

Theo Stroucken werd op 19 januari 1945 tijdens een hulpverleningsactie in een woning aan de Kapellerlaan dodelijk getroffen door een granaataanval. Een scherf doorboorde zijn helm en dit werd hem fataal. Saillant detail is dat hij deze dag een dienst overgenomen had van een zieke collega. Sedert vele jaren wordt Theo speciaal herdacht op 4 mei door de afdeling Roermond van het Rode Kruis.De helm die hij droeg staat ook afgebeeld op de grafsteen en dit detail maakt dit graf uniek in Nederland. Het is het enige graf dat in Nederland nog bestaat met deze symboliek. Zijn graf heeft onlangs een opknapbeurt gehad op initiatief van vrijwilligers van de Gemeente Roermond die werkzaam zijn op het Oude Kerkhof.

De herdenking start om 18:00 uur en is openbaar toegankelijk

 

Naamplaat op het graf van Theo Stokken

Foto van de naamplaat op het graf van Theo Stroucken in de sneeuw

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *