Eind maart 2023 bezochten wij opnieuw het graftrommelmuseum annex restauratieatelier in het Drentse Veenhuizen. De aanleiding van het bezoek was een restauratieopdracht van een klein grafkransje. Dit was klaar en eigenlijk te kwetsbaar om op te sturen. Een goede reden dus om weer een bezoek te brengen aan het atelier. Vergezeld van een originele Limburgse kruimelvlaai werden wij hartelijk ontvangen door Pieke en Leo van Doorn, de beheerders en drijvende krachten achter het museum. Enkele jaren geleden lieten wij twee graftrommels en een grafkrans restaureren bij hen.

Een graftrommel is een metalen trommel, afgedekt met een glasplaat, waarin een bijzondere gift werd gelegd voor de overledene, meestal in de vorm van een bloemenkrans van metalen bladeren en porseleinen bloemen of een krans die geheel van glazen kralen was gemaakt.

De eerste graftrommels dateren van rond 1850 en het plaatsen van de trommels werd minder na de Tweede Wereldoorlog en stopte na 1975.

Al jaren lag een zwaargehavend kransje in de vitrine van het Lijkenhuisje op de begraafplaats. Het betrof een los kransje zonder trommel. Eigenlijk was het zelfs geen kransje meer maar slechts losse blaadjes met een geroeste metalen ring. Wij hebben dit verzonden naar Veenhuizen en na een eerste inspectie bleek het om een Duits kransje te gaan. Dit was af te leiden uit het gebruik van blik voor de eikenbladeren. Enkele houten eikeltjes die aan de ring zaten blijken vrij zeldzaam.

Het geheel is weer volledig geassembleerd en voorzien van een passend kleur. Het resultaat mag er zijn. Binnenkort zal ook dit kransje te zien zijn, naast de andere objecten, in het lijkenhuisje.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *