Dokter Wong Lun Hing was een geliefd huisarts in Roermond. Zijn praktijk was vanaf 1923 gevestigd op de Swalmerstraat 13. Geboren in Paramaribo in 1889 uit Chinees-Surinaamse ouders kwam hij in 1903 naar Nederland om te studeren. In 1914 studeerde hij af als Arts aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte in zijn beginjaren als militair geneesheer in Roermond en na een korte carrière als scheepsarts vestigde hij zich in 1916 definitief in Roermond. In 1917 huwde hij Anna (Zus) Franssen dochter van architect Caspar Franssen. Zij kregen negen kinderen waaronder de beeldhouwer Dolf Wong, kunstschilder René Wong en arts Frans Wong.

Vanaf 1943 raakte hij betrokken bij het verzet en heeft zich verdienstelijk gemaakt door medische hulp te verlenen aan gewonde piloten, ontsnapte krijgsgevangenen en Joden. Hij overleed in 1947, slechts 58 jaar oud, aan de gevolgen van kanker. Dokter Wong vond zijn laatste rustplaats op het Oude Kerkhof. Zijn echtgenote, Zus Franssen, is in 1984 hier ook begraven.

Portret Dr. Wong

Persbericht Omroep Max

Afleveringen Vergeten Helden

In het drieluik Vergeten Helden vertelt presentator Jörgen Tjon de verhalen van heldhaftige strijders uit de voormalige Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven aansloten bij het Nederlands verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of brachten Joden in veiligheid.  Vergeten Helden is te zien vanaf vrijdag 5 mei om 22.10 uur bij MAX op NPO 2.

Voor het hele persbericht zie:

https://pers.omroepmax.nl/afleveringen-vergeten-helden/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *