Jubileumweekend 4 en 5 september 2021

Op 4 juli 2021 was het exact 25 jaar geleden dat het lot van de zwaargehavende “Aaje Kirkhoaf” in positieve zin bezegeld werd. Op 4 juli 1996 kwamen een groepje betrokken Roermondenaren bijeen ten kantore van Notaris Van Hecke, Houben en Urlings. De Stichting Oude Kerkhof Roermond werd opgericht met als doel het behouden en beschermen tegen verder verval van “de begraafplaats nabij Kapel in ’t zand”.

De Gemeente Roermond besloot in de 60’er jaren de begraafplaats bij de Kapel in ’t Zand te sluiten en had zelfs het plan had deze te ruimen. Er werd geen onderhoud meer gepleegd, alleen bij uitzondering nog begraven en de tand des tijds deed haar werk. Het kerkhof raakte in verval, onkruid tierde welig en er werd niets meer gedaan aan behoud van deze plek waar sinds 1785 nagenoeg elke Roermondenaar begraven werd. Gedurende de opeenvolgende jaren werd er hard gewerkt aan het weer gangbaar en toonbaar maken van “Het Oude Kerkhof”. De inspanningen waren niet voor niets want reeds in 2001 werd de begraafplaats als geheel tot rijksmonument verklaard evenals tien afzonderlijke objecten die tevens tot rijksmonument benoemd werden.

Door de oprichting van de Stichting Oude Kerkhof, en dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers, mogen wij stellen dat na 25 jaar “d’n Aaje Kirkhoaf”, die een stille dood dreigde te sterven, er weer prachtig bijligt. Aan belangstelling geen gebrek want door deze vrijwilligers worden jaarlijks rond de 2000 personen rondgeleid tijdens de openbare rondleidingen, individuele rondleidingen en andere activiteiten.

Jubileumprogramma 4 en 5 september 2021,

Jubileumrondleiding

Tijdens dit weekend zullen diverse activiteiten georganiseerd worden zowel openbaar als besloten. Op zaterdagmiddag 4 september is vanaf 13:30 uur iedereen van harte welkom op het Oude Kerkhof. Over het hele kerkhof verspreid zijn gidsen beschikbaar om informatie te verschaffen en boeiende verhalen te vertellen over de vele grafmonumenten en de Roermondenaren die er begraven liggen. Aanmelden is niet nodig.

Foto-expositie

Tevens zijn alle grafkapellen, evenals de bisschoppencrypte, geopend en zullen hier foto’s geëxposeerd worden van Daan Spruyt. Deze foto’s zijn allen genomen op het Oude Kerkhof dateren van begin 2000. De expositie was eerder te bewonderen in het klooster van de redemptoristen van de Kapel in ‘t Zand. Na de verhuizing naar Wittem en de opnieuw ophanden zijnde verhuizing van het klooster heeft de Stichting Oude Kerkhof Roermond deze fotocollectie als schenking aanvaard. In het kader van het jubileum vinden wij het een mooie gelegenheid om deze wederom aan het publiek te tonen. Iedereen is uitgenodigd om zowel de rondleiding bij te wonen en de expositie te bekijken. Entree is vrij en aanmelden is niet nodig. De expositie zal ook nog het weekend daarna te zien zijn tijdens de openbare rondleiding op zondag 12 september in het kader van het Monumenten weekend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *