‘De bomen op het gras staan wijd uiteen.

Hier liggen de getelden, steen aan steen.

Zij houden zich stil in het ruisende licht

De onderkant van bomen boven hen gericht.’

Met deze regels uit een gedicht van de Amsterdamse dichter Christiaan Johannes van Geel opent het boek over de begraafplaats Daalseweg in Nijmegen. Auteur Wim Desserjer, geboren in Roermond in 1946, ontleent hier ook de titel van zijn boek aan. “Hier liggen de getelden steen aan steen” werd op vrijdag 24 juni 2022 in de Lutherse Kerk in Nijmegen gepresenteerd aan het publiek. Burgemeester Bruls van Nijmegen nam het eerste boek in ontvangst.

Burgemeester Bruls met Wim Desserjer

Burgemeester Bruls met Wim Desserjer

Na een lange carrière in onder meer het onderwijs, ontwikkelingswerk en onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, raakte Wim na zijn pensionering geïnteresseerd in de funeraire geschiedenis van de begraafplaats Daalseweg waar hij vlakbij woont. Vanaf 2010 raakte hij betrokken bij de Stichting In Paradisum, als bestuurslid en hij verzorgde diverse publicaties over begraafplaats Daalseweg en de gesloten begraafplaats Neerbosch.

Als geboren Roermondenaar nam hij in 2018 deel aan een rondleiding over het Oude Kerkhof Roermond waar ook zijn voorouders liggen begraven. Hij nam hier kennis van het boek “Dood, maar niet vergeten” van John Vaessen en op dit moment werd het zaadje geplant om uiteindelijk te komen tot een eigen uitgave van een boek over de begraafplaats Daalseweg in Nijmegen. Het resultaat mag er zijn.

De begraafplaats Daalseweg heeft een vergelijkbare geschiedenis met het Oude Kerkhof Roermond. Ingewijd werd de begraafplaats in 1885, exact 100 jaar na de Roermondse dodenakker. Saillant detail is dat Pierre Cuypers ook een ontwerp had ingediend, maar dit werd afgewezen. De Daalseweg is een uitsluitend katholieke begraafplaats in tegenstelling tot Roermond dat een scheiding van meerdere religies kent. Ook de Daalseweg werd, net als Roermond in 1948, gesloten en met opheffing bedreigd, raakte in verval tot ook hier vrijwilligers zich het lot aantrokken. Door de jaren heen is wel een en ander gesloopt en geruimd. De laatste 25 jaar is veel gerestaureerd en hebben talloze vrijwilligers ervoor gezorgd dat de prachtige begraafplaats voor het nageslacht bewaard is gebleven. Ook deze dodenakker is de laatste rustplaats van vele bekende en onbekende Nijmegenaren zoals de architect Oscar Leeuw, Roermondenaar van geboorte, de Familie Dreesman, de 300 slachtoffers van de bombardementen op Nijmegen in februari 1944 en de vermoorde Nijmeegse activist Louis Sévèke.

Op 24 juni 2022 werd onder grote belangstelling het prachtige boek gepresenteerd. Rob Jaspers, journalist en schrijver presenteerde de avond. Achtereenvolgens werden de eerste exemplaren uitgereikt aan Burgemeester Bruls, Pepijn Oom van de Stichting In Paradisum en John Vaessen auteur van “Dood, maar niet vergeten”. Het prachtige boek is vormgegeven door Sjoerd de Vos onder redactie van Loes Heiligers.

 

 

Schrijver Wim Desserjer met John Vaessen

 

Foto's Coen in Het Panhuis

Wij willen als bestuur en vrijwilligers van de Stichting Oude Kerkhof auteur Wim Desserjer en Stichting In Paradisum van harte feliciteren met het resultaat en zijn verheugd dat wij ooit als voorbeeld en inspiratie hebben gediend. Het boek is te bestellen bij de Stichting In Paradisum Nijmegen. De begraafplaats is een bezoek meer dan waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *