Duurzaam duurt het langst

Het thema voor de Open monumentendagen 2022 is duurzaamheid. Een thema waarmee je allerlei kanten op kunt. De website van het genootschap voor onze taal meldt het volgende:

 Duurzaam betekende letterlijk ‘geschikt om te duren’, oftewel ‘weinig vergankelijk’, ‘lang meegaand’, ‘lang aanhoudend’.

De definitie is in de verleden tijd geschreven omdat het begrip duurzaam inmiddels een veel ruimere betekenis heeft gekregen. Wij houden het wat ons betreft vooral op ‘lang meegaand”. Een omschrijving die voor het Oude Kerkhof zonder meer van toepassing is.

Op zaterdag 10 september is het kerkhof wel de hele dag toegankelijk tot zonsondergang maar zijn er geen gidsen aanwezig. Op zondag 11 september vindt de tweede door de Stichting Oude Kerkhof aangeboden gratis rondleiding in 2022 plaats. Gedurende de twee uur durende rondleiding zullen alle vijf geloofsgedeelten en daarmee markante laatste rustplaatsen en locaties van dit rijksmonument worden bezocht.
Het is niet alleen een plek waar een enorme hoeveelheid genealogische informatie zichtbaar is, maar ook het tastbare overblijfsel van een verdwenen samenleving. Hier liggen in de meest letterlijke zin van het woord de Roermondenaren die tussen 1750 en 1950 de historie van de stad medebepaald hebben. Daaronder bevinden zich niet alleen geestelijken, politici, leden van de rechterlijke macht, edelen, industriëlen en middenstanders, maar ook kunstenaars, medici, notarissen, architecten, stadsfiguren en kermisexploitanten. Vele graven herinneren bovendien aan de Tweede Wereldoorlog die vooral op het joodse gedeelte in het bijzonder gekenmerkt worden. Het is die dag onder meer mogelijk de crypte van de bisschoppenkapel te bezoeken, evenals andere grafkapellen die voor deze gelegenheid opengesteld zullen worden.

Open monumentendagen

Het Oude Kerkhof maakt deel uit van het Kapeller kwartier, een samenwerkingsverband van de diverse monumenten in de wijk. De Kapel in ’t Zand, Het Kruiswegpark, De Galgenberg en de Kepelse Meule zijn de andere locaties. Het kruiswegpark is het weekend van 10 en 11 september geopend en toont het traditionele bloementapijt, de kruisgang van de Kapel in ’t Zand is gedurende de dag opengesteld en de kapel (kerk) van 14:00 tot 17:00 uur, de Galgenberg is zoals altijd de hele dag te bezoeken. De Kepelse Meule is helaas gesloten tijdens het Open monumenten weekend. Alles is op loopafstand. Laat u verrassen tijdens een rondgang door de buurt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *