Op zondagmiddag 8 oktober 2023 vond de jaarlijkse traditionele herdenking plaats georganiseerd door de Wapenbroeders afd. Roermond en Venlo. Herdacht werden de Geallieerde Britse en Canadese piloten die sneuvelden in de Tweede wereldoorlog en begraven zijn op het Oude Kerkhof van Roermond. Tevens werden alle Roermondse verzetshelden geëerd die hun leven verloren tijdens de bezetting.

Tijdens de herdenkingsdienst in de Kapel in ’t Zand werd stilgestaan bij al deze slachtoffers die hun leven gaven voor onze vrijheid. Toespraken werden gehouden door onder meer Burgemeester Yolanda Hoogtanders, voorzitter Martin Hasebos van de Bond van Wapenbroeders, Kolonel Richard Blunt namens de Britse gemeenschap, Pater Karel Weerkamp en Stein en Decx, twee leerlingen van de Synergieschool. Ms Pam Flora droeg het prachtige gedicht “In Flanders Fields” voor. De Synergieschool wordt elk jaar betrokken bij deze herdenking. Op vrijdag voorafgaand aan de herdenking is er een speciaal lesprogramma. Alle graven worden bezocht door de leerlingen van groep 8 samen met Renée Sarton en Mathieu Beeren van de Stichting Oude Kerkhof en Hub Aandekerk van de Bond van wapenbroeders.

Na de herdenking in de kapel in ’t Zand is de stoet, begeleid door twee Bagpipers, naar het Oude Kerkhof getrokken. Bij de graven van de Geallieerden zijn toespraken gehouden en kransen gelegd. Na het spelen van de Last Post en 1 minuut stilte werd de bijeenkomst beëindigd.

Omdat dit voor onze nieuwe Burgemeester Hoogtanders de eerste kennismaking was met onze prachtige begraafplaats heeft de voorzitter van de Stichting Oude Kerkhof haar het boek “Dood maar niet Vergeten” aangeboden en tevens uitgenodigd voor een persoonlijke rondleiding.

Voor een videoregistratie van deze middag van Delta Limburg:

Bond van Wapenbroeders – Herdenking Oude Kerkhof Roermond – Delta Limburg

Voor meer foto’s zie:  https://photos.app.goo.gl/mKdpPt6rvZyyv9fS8

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *