In 2023 is een groot renovatieproject afgerond op de (nieuwe) Joodse begraafplaats. Met een subsidiebedrag, beschikbaar gesteld door het Ministerie van OCW, konden een aantal zaken gerealiseerd worden. Door het aanbrengen van bestrating op de plek waar eerder een dik grindpakket lag is de toegankelijkheid verbeterd. Er is gebruik gemaakt van oude gebakken klinkers die het geheel een fraai aanzien geven.

Naast de doorgang van Katholiek naar Joods deel is een informatiebord aan de muur bevestigd conform de ANWB monumentborden. Een vergelijkbaar bord is ook bevestigd bij de oude Joodse begraafplaats bij de doorgang van de Hervormde naar de Joodse sectie.

Naast het subsidiebedrag mochten wij ook een royale particuliere gift ontvangen. Mede hiermee kon een lang gekoesterde wens gerealiseerd worden op het nieuwe Joodse deel in de vorm van een symbolisch grafmonument voor 85 vermoorde Joodse Roermondenaren. Op deze open plek van de begraafplaats hadden deze mensen begraven moeten zijn als er geen Shoah was geweest. De begraafplaats was dan nagenoeg vol geweest, nu herinnerd deze open plek aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

Een dubbele granieten rechtopstaande grafsteen bevat de namen van 85 Joodse Roermondenaren die gedeporteerd en vermoord zijn. De granieten randen zijn gevuld met grind met in het midden een cirkel. Deze cirkel bestaat uit stenen die in 2020 onderdeel waren van het lichtproject van Studio Roosengaarde. In het hele land hebben op centrale plekken in steden deze lichtmonumenten gestaan bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Deze originele stenen hebben hiermee een mooie bestemming gekregen.

Op 7 april 2024 is het monument in het bijzijn van vele nabestaanden en genodigden onthuld door Opperrabbijn Bynjomin Jacobs en Burgemeester van Roermond Yolanda Hoogtanders.

Middels deze link is het album van 7 april jl. te bekijken.

https://photos.app.goo.gl/SZiwar93KSLQ6uEe6

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *