Eind augustus 2023 zijn er drie dagen lang opnames gemaakt in Roermond voor het programma Firma Erfgoed van de EO gepresenteerd door Aldith Hunkar. Deze zullen worden uitgezonden zondag 26 november op NPO2  om 17:35 uur in de 2e aflevering van een nieuw seizoen “Firma Erfgoed”. Naast het Oude Kerkhof zijn er opnames gemaakt in het Kruiswegpark, Kapel in’ t Zand en de Galgenberg. Ook is er gefilmd in de Hindoetempel in Roermond in de Alexanderhaven. Aldith Hunkar staat uitgebreid stil bij ons cultureel en religieus erfgoed.

 

Aldith: “Bij het maken van de EO-serie Firma Erfgoed ben ik weer verrast door alle verhalen die ons erfgoed vertellen. De heksen in Roermond bijvoorbeeld. Ik dacht aanvankelijk dat het een grappig verhaal zou worden, omdat wij heksen vooral kennen uit sprookjes. Maar het blijkt een daadwerkelijk gebeurde geschiedenis van onderdrukking, geweld en moord.”

 

Graf met de handjes

 

“Ik ben ook vaak ontroerd geweest tijdens het filmen”, vervolgt Aldith. “Op de Beiaardschool in Mechelen is het bijvoorbeeld prachtig om te zien hoe die oude traditie van de Lage Landen nieuw leven wordt ingeblazen door jonge mensen. Wat mij ook raakte zijn die twee geliefden die door hun geloof werden gescheiden maar die elkaar in de dood, op de begraafplaats in Roermond, toch weer vonden. Met onze Caribische reis voor seizoen 3 vers in het geheugen is het hoopgevend om te zien wat er in Nederland allemaal gebeurt in dit jaar van herdenking van het slavernijverleden, nu er ruimte is ontstaan voor verschillende narratieven.”

 

Bron: EO/BM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *